Kurkuma kao biljni lijek za brojne tegobe, djelovanje kurkume

 

Kurkumu svi vrlo dobro poznajemo kao začin, a u Europi još uvijek su malo poznata njena ljekovita svojstva.

Kurkuma je zeljasta višegodišnja biljka (Curcuma longa) iz porodice đumbira, raste do visine jednog metra. Dugački sušeni listovi i korijen koriste se kao začin iz čega se dobiva esencijalno ulje. Intenzivno žuto-narančasta boja i ljekovita svojstva kurkume, izvora kurkumina, poznata su tisućama godina; međutim, sposobnost utvrđivanja točnih mehanizama djelovanja i određivanja bioaktivnih komponenata tek su nedavno istražena.

Curcuma longa Linn., engl. (turmeric) ili kurkuma (Zingiberaceae) je ljekovita biljka koja se široko koristi i uzgaja u tropskim regijama, tradicionalno u azijskim zemljama (Kina, Indonezija, Indija) kao ljekovita biljka zbog svojih antioksidativnih, protuupalnih, antimutagenih, antimikrobnih i antikancerogenih svojstava.
Prema tajlandskim tradicionalnim tekstovima, svježi i suhi listovi koriste se za liječenje čira na želucu, karminative, liječenje rana i služe kao protuupalno sredstvo.

Unatoč prijavljenim blagodatima putem upalnih i antioksidativnih mehanizama, jedan od glavnih problema s konzumacijom kurkumina je slaba apsorpcija, svega do 3%, zbog brzog metabolizma i brzog uklanjanja iz organizma.

Kurkumin je dostupan u nekoliko oblika, uključujući kapsule, tablete, masti, energetska pića, sapune i kozmetiku. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je kurkuminoide kao „Općenito prepoznate kao sigurne“ (GRAS), a klinička ispitivanja pokazala su dobru podnošljivost i sigurno doziranje, čak i u dozama između 4000 i 8000 mg / dan.

Kurkuma može povoljno djelovati na mnoge zdravstvene tegobe:

 • ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva
 • smanjuje upalna stanja kod reumatoidnog artritisa
 • djeluje protiv bakterija, parazita i gljivica
 • snizuje razinu kolesterola
 • povećava izlučivanje žući i stvaranje jetrenih enzima
 • smanjuje bolne menstruacije
 • poboljšava probavu
 • smanjuje grčeve i nadutost u crijevima
 • pomaže kod čira i žgaravice
 • uravnotežuje razine šećera u krvi
 • sprječava rast stanica raka
 • potiče rad metabolizma (potpora mršavljenju)
 • štiti srce i krvožilni sustav
 • ublažava tegobe dišnih puteva
 • poboljšava pamćenje i koncentraciju
 • pridonosi zdravlju i ljepoti kože
 • pomaže kod dermatitisa, ekcema i psorijaze
 • pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti i demencije
 • ublažava simptome depresije

Kurkumin, prvak protuupalnih tretmana

Kurkumin je polifenol dobiven iz kurkume, snažan antioksidans i jedna od najsnažnijih protuupalnih tvari, što ga čini velikom nadom i jednim od najvećih ciljeva farmaceutskih istraživanja.

Kurkumin se pokazao učinkovitim u nekoliko kliničkih ispitivanja gdje se upala pokazala kao glavni pokretač kroničnih bolesti, stoga je kurkumin korišten u tretiranju artritisa, probavnih i srčano-žilnih oboljenja, te dijabetesa i depresije, da spomenemo samo nekoliko.

Napredna zaštita od artritisa

Curcuma Pro sadrži kurkumu, kao glavni sastojak, te je obogaćena iscrpinom (ekstraktom) crnog papra i mikroaktivnom formulom kurkumina, jedinstvenom na tržištu, koja pospješuje dostupnost aktivnih tvari, a time i učinkovitost ovog proizvoda. Ovaj proizvod doprinosi održanju pokretljivosti zglobova i pomaže njihovo normalno funkcioniranje.

Jedinstvena tehnologija MicroActive® formula

Polifenoli kurkume se teško ili skoro uopće ne apsorbiraju u krvotok iz probavnog trakta (iskoristivost kurkume kao začina je do 3%), pa bi za terapijski učinak trebali unijeti vrlo velike količine praha kurkume da bismo dobili imalo značajnije količine aktivnih tvari, što bi istovremeno moglo nadražiti želudac. Upravo je iz tog razloga bitan oblik u kojem uzimamo kurkumu.

Zato CaliVita u procesu proizvodnje Curcume Pro koristi tehnologiju koja je još uvijek prava rijetkost na tržištu, a kojom se povećava iskoristivost proizvoda. Kurkumin se postupkom mikronizacije usitnjava do čestica veličine mikrona čime se postiže puno veća apsorpcija u kapilarama, pa više aktivnih sastojaka dospijeva u tijelo. No nismo stali na tome.

20 puta bolja biološka iskoristivost

BioPerin® - ekstrakt crnog papra u Curcumi Pro može zakočiti proces izmjene kemijskog oblika kurkumina čime on ostaje biološki aktivan, a istodobno povećava iskoristivost kurkuminoida u tijelu i do nekoliko desetaka puta, koji se i duže zadržavaju u tijelu.

Ne samo kad se problem pojavi

Curcuma Pro se ne preporuča samo kada problem već postoji, npr. kada želite nadopuniti terapiju kod povreda zglobova ili artritisa, već isto tako i kad se tegobe još nisu pojavile, a zglobovi su ekstremno opterećeni. Stoga se njena primjena preporuča i osobama koje se redovito bave sportom, teškim fizičkim radom ili se bore s pretilošću.

Povezani proizvodi

Kurkuma tablete
 • −25%
Na zalihi
Ljekovito bilje

Curcuma Pro 60 tabl.

CaliVita International
CV0224
30,90 € 41,20 €
0 1 2 3 4 0 Recenzija(e) 
Tablete Kurkume mogu pomoći smanjenju upalnih procesa u tijelu – od krvožilnog sustava do zglobova, jačaju imunološki sustav, poboljšavaju cirkulaciju, pomažu održavanje i poboljšavanje zdravlja probavnog trakta, bolju kontrolu razine kolesterola, poboljšanje funkcije jetara, zaštitu od tumora, ljepšu kožu.
https://prirodna-ljekarna.com/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/5e57cab2d8f09.jpg https://prirodna-ljekarna.com/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/5e57cab34d07c.jpg https://prirodna-ljekarna.com/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/5e57cab26e688.jpg https://prirodna-ljekarna.com/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/5e57cab4a1be2.jpg https://prirodna-ljekarna.com/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/5e57cab20768c.jpg https://prirodna-ljekarna.com/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/5e57cab3befae.jpg https://prirodna-ljekarna.com/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/5e57cab4336dd.jpg
Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu.

Web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje